Zalm met groene asperges met citroen-dillesaus

Een blog door saskiaenwijn.nl

Zalm is echt iets waar ik intens blij van kan worden. Zalm bij de lunch, door een salade, bij een heerlijke pasta, of in dit geval bij groene asperges met een heerlijke citroen-dillesaus. Ik had voor dit gerecht de wijn eigenlijk al in gedachten en het gerecht heb ik helemaal daarop aangepast. Mijn vriend lust eigenlijk geen vis, maar ik mocht dit maken en hem overtuigen. Gelukkig lukte dat goed, en mag ik het hem vaker voorschotelen. Win-win als je het mij vraagt!

Bijpassende wijnen

Groene asperges hebben een intensere smaak dan witte asperges. Hierbij past een wijn met groene tonen, zoals een gruner veltliner, sauvignon blanc of verdejo. Ik koos ervoor de asperges te grillen. Daarbij serveerde ik een stukje gegrilde zalm. Samen met een citroen-dillesaus. De smaak van zalm is natuurlijk best vol. Daarbij kies je vaak voor een mooie chardonnay, zoals een Chablis. Ook een viognier uit een koeler klimaat zou niet misstaan. Als je een hele toffe combinatie wilt maken kan je zelfs een lichte rode wijn met redelijke zuren schenken. Ik koos voor LA van Avide, van de Wijnhertog. Een bloemige, verfrissende wijn. De wijn is gemaakt van grillo en insolia. Een heerlijke combinatie bij de asperges en de vis. Door de citroen in de saus, komt het bloemige van de wijn extra naar boven. Maar door de kracht en rondheid van de wijn, kan deze de gegrilde zalm en asperges ook heel goed aan.

Dit recept is geschreven door saskiaenwijn.nl.

Benodigdheden

Recept voor 2 personen

 • 2 mooie stukken zalmfilet op huid

 • 400 gr groene asperges

 • Olijfolie

 • Zout en peper

 • Knoflookgranulaat

 • 350 ml groentebouillon (van een blokje)

 • Verse dille

 • 2 el citroensap

 • 150 ml kookroom

 • 25 gr boter

 • 30 gr bloem

 • Cherrytomaten

Bereidingswijze

 1. Laat de boter smelten in een pannetje.
 2. Wanneer de boter volledig is gesmolten voeg je hier de bloem aan toe.
 3. Roer goed door zodat het één geheel wordt.
 4. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe. Blijf goed roeren. Voeg liever te kleine scheutjes dan te grote scheutjes toe, zo blijft de saus mooi dik.
 5. Voeg daarna beetje bij beetje de kookroom toe, tot er een mooie, gladde roomsaus ontstaat.
 6. Voeg het citroensap toe aan de saus.
 7. Snijd/knip de verse dille fijn en voeg deze naar smaak toe aan de saus. Zet het vuur laag, maar blijf af en toe roeren.
 8. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 9. Snijd de houtige onderkant van de asperges. Je hoeft ze verder niet te schillen.
 10. Leg de stukken zalmfilet op een bord.
 11. Leg de asperges in een schaal. Schenk hier een beetje olie overheen en kruid met zout, knoflookgranulaat en peper. Smeer de zalm vervolgens ook in en laat even staan.
 12. Warm een grillpan op. Grill de zalmfilet op de huid.
 13. Grill voor 2 minuten. Draai de zalm vervolgens om en laat deze nog 1 minuut grillen.
 14. Leg de zalm in aluminiumfolie en vouw deze dicht.
 15. Leg de asperges vervolgens in de grillpan. Draai ze regelmatig om en grill ze in 5 minuten gaar. Voeg vlak voor het einde wat cherrytomaten toe zodat deze kort mee grillen.
 16. Leg de asperges op het bord samen met de zalm. Serveer met de citroen-dille saus en de cherrytomaten.