Tomatenrisotto

Een blog door saskiaenwijn.nl

Als ik eerlijk ben, ben ik normaal niet zo’n risotto eter. Of zelfs rijsteter eigenlijk. Maar ik had een keer zin in iets anders. Dus ik dacht als ik de risotto heel anders maak dan normaal, dan vind ik het misschien onwijs lekker. En dat was gelukkig ook zo! Ik maakte de risotto met allemaal extra’s waar ik normaal heel blij van word: Parmezaanse kaas, basilicum en burrata. Eigenlijk kan je het een soort Caprese risotto noemen, maar tomatenrisotto klinkt leuker. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Als je het hebt gemaakt, laat je dit dan aan mij weten?

Bijpassende wijnen

Je kunt bij een risotto kiezen voor een witte of een rode wijn. Ik had gelezen dat de Italianen sneller een rode wijn erbij openen, en in de landen daarbuiten sneller wit. Natuurlijk hangt dit er ook volledig vanaf hoe je je risotto maakt, en welke smaken je hieraan toevoegt. In dit geval is dit een risotto met veel tomaat, en een verse kaas bovenop. Je kunt hierbij kiezen voor een witte wijn die de zuren goed aankan, zoals een sauvignon Blanc uit de Loire. Om in de Italiaanse sferen te blijven kun je ook kiezen voor een pinot grigio. Ik was meer in de mood om er een rode wijn bij te serveren. Ga je voor rood? Dan zou je er in dit geval voor kunnen kiezen een spätburgunder te schenken, om de zuren mooi op te zoeken. Aan de Italiaanse kant zou je kunnen kiezen voor een barbera. Deze wijn staat er ook om bekend dat ze goed combineert met de smaak van de rijst, en deze kan ook goed het zuur uit de tomaten aan. Ik koos voor een wijn van de Frappato druif, namelijk de 1607 van Avide. Een hele elegante wijn met veel fruit. Ik heb ervoor gekozen om de wijn licht gekoeld te drinken. De fruitigheid wordt geuit in passievrucht, blauwe bessen, aardbei en pruimen. De zuren zijn perfect om met tomaten te combineren. Ook de burrata en basilicum kunnen de wijn goed aan en en geven een extra bite aan het gerecht. Een hele mooie frappato!

Dit recept is geschreven door saskiaenwijn.nl.

Benodigdheden

Recept voor 2 personen

 • 1 ui

 • 200 gr risotto

 • 150 ml rode wijn

 • 250 gr passata

 • 700 ml groentebouillon

 • Olie om in te bakken

 • Zout en peper

 • 1 bol burrata

 • 15 rivoli tomaten

 • Een paar blaadjes verse basilicum

 • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

 1. Snijd de ui fijn en kook water om de groentebouillon te maken.
 2. Verhit wat olie in een pan en fruit hier de ui in aan.
 3. Laat dit 4 minuten staan en roer regelmatig om.
 4. Voeg vervolgens de risotto toe aan de pan.
 5. Roer dit regelmatig om terwijl je ook dit even laat staan.
 6. Blus dit vervolgens af met de rode wijn.
 7. Roer goed door zodat alles goed mengt.
 8. Wanneer de wijn is verdampt, voeg je de helft van de passata met een beetje groentebouillon toe.
 9. Roer goed door. Wanneer het vocht verminderd voeg je de rest van de passata en weer een beetje groentebouillon toe.
 10. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe. Roer de risotto regelmatig. Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
 11. Wanneer het vocht goed is opgenomen door de risotto, sluit je de pan even en laat je dit nog 10 minuten staan.
 12. Grill in een pan ernaast kort de Rivoli tomaatjes.
 13. Rasp de Parmezaanse kaas en pluk alvast wat verse basilicum.
 14. Schep wat risotto op het bord, leg hierop de helft van de tomaatjes, burrata, basilicum en serveer met de Parmezaanse kaas.