Pappardelle al ragù

Een blog door saskiaenwijn.nl

Wanneer je een saus uren laat pruttelen, komen de smaken van het gerecht heerlijk samen. Ik maak best vaak een bolognaisesaus zoals wij Nederlanders dat doen: met flink wat groenten en tomatensaus. Deze pappardelle al ragù is net wat anders. Zoals de Italianen het hebben bedoeld. Een smeuïge vleessaus. Die uren heeft staan pruttelen om een dikke saus te worden. Gemaakt met onder andere wijn, bouillon en passata. Heel anders dan hoe ik normaal de saus maak, wat is me dit een heerlijk gerecht. Ik kon ’s ochtends al niet wachten, dus begon ik extra vroeg met koken. Ik was alleen even vergeten dat je dan de hele dag in de lekkere geuren zit en dat wachten dus nóg langer lijkt te duren.

Bijpassende wijnen

Omdat dit een gerecht is op basis van tomatensaus proef je de zuren, hier kun je het best een wijn bij combineren die ook wat zuren heeft. Natuurlijk kun je gaan voor een Italiaanse wijn, Maar, je kunt bij dit gerecht ook een mooie cabernet sauvignon uit Chili, of (voor een lichtere pasta) een pinot noir uit de Bourgogne serveren. Maar zelf zou ik toch voor een Italiaanse wijn gaan, zoals een Chianti, Valpolicella of Bardolino, afhankelijk van hoe zwaar je saus uiteindelijk is. Wanneer je saus iets zwaarder is kun je kiezen voor een Barbera, eens een andere sangiovese dan een Chianti of een Ripasso. Ik koos voor deze Cerasuolo di Vittoria van Avide. Deze wijn is gemaakt van frappato en nero d’avola. Een wijn met fijne aroma’s van bessen, kersen en granaatappel. Een hele fleurige wijn. Tannines zijn aanwezig, maar deze worden heel mooi verzacht door het eten. Na even open te staan ruik je er ook zwarte peper in. Deze wijn komt mooi samen met de smaken van de pappardelle al ragù. Doordat de saus flink lang heeft geprutteld is deze mooi zacht en smeuïg geworden. Een wijn met vrij hoge zuren die mooi met de tomaat matcht en daardoor ook losser komt.

Dit recept is geschreven door saskiaenwijn.nl.

Benodigdheden

Recept voor 2 personen (en een beetje voor de diepvries)

 • 500 gr gehakt

 • 100 ml rode wijn

 • 600 ml rundvleesbouillon

 • 250 gr passata

 • 3 wortels

 • 3 stengels bleekselderij

 • Boter om in te bakken

 • Papardelle

 • Parmezaanse kaas

 • Zout en peper

Bereidingswijze

 1. Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd deze grof.
 2. Schil de wortels schoon en snijd ook deze grof.
 3. Maak de bleekselderij en wortels klein in de keukenmachine, of snijd deze zelf zeer fijn.
 4. Zet een braadpan op het vuur en breng deze op temperatuur.
 5. Voeg wat boter toe aan de pan en doe hier de fijngemalen groenten is.
 6. Bak deze kort aan zodat deze iets zachter wordt.
 7. Haal dit vervolgens uit de pan en doe hier de gehakt in.
 8. Maak de gehakt klein met een spatel. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
 9. Wanneer dit bijna bruin is voeg je de groenten toe in de pan.
 10. Meng dit vervolgens en roer af en toe om tot het gehakt helemaal bruin is.
 11. Blus af met de rode wijn.
 12. Roer dit regelmatig, totdat het vocht is verdampt.
 13. Voeg vervolgens de passaat en een deel van de bouillon toe aan de pan.
 14. Meng dit door elkaar. Kijk of het gehakt onder staat en voeg eventueel wat bouillon toe.
 15. Zet de dekstel op de pan.
 16. Roer regelmatig in de pan en kijk of er genoeg vocht over is en voeg eventueel extra bouillon toe.
 17. Laat de pan voor het lekkerste resultaat minimaal 5 uur staan. Hoe langer het staat, hoe intenser de smaak wordt.
 18. Rasp de Parmezaanse kaas en kook de pappardelle.
 19. Serveer de pappardelle, met de saus en de Parmezaanse kaas.